Ben je zelfstandig ondernemer zonder personeel (zzp) dan kun je net als elke andere ondernemer bepaalde kosten in aftrek brengen. Een van de kosten waar je als zzp’er vaker mee te maken zult krijgen in tegenstelling tot een ondernemer met personeel in dienst, zijn kosten betreffende een werkruimte in je privéwoning.

Nu is het helaas niet zo dat je de kosten betreffende werkruimte in je privéwoning zonder enige voorwaarden altijd in aftrek kunt brengen bij het doen van je aangifte inkomstenbelasting.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-redmond” mode=”vertical”]

[wptabtitle] Waar dient een werkruimte zich in dit verband precies te bevinden?[/wptabtitle] [wptabcontent]De werkruimte dient zich te bevinden in een woning dat tot je privévermogen behoort. Huur je een woning in privé dan kwalificeert dat in dit verband ook als werkruimte. Wat hier ook van belang is, is het begrip aanhorigheden. Alles wat bij je woning behoort, wordt ook als woning in dit verband gezien. Heb je bijvoorbeeld een schuur in de tuin van je woning staan, dan behoort dat ook tot je woning en kan het dus als werkruimte kwalificeren. [/wptabcontent]

 

 

 

[wptabtitle]

Wat kun je als werkruimte beschouwen?

[/wptabtitle]

 

[wptabcontent]

Sowieso is je kantoorruimte te beschouwen als werkruimte. Oefen je een speciaal beroep uit, ben je bijvoorbeeld kunstenaar en je hebt een atelier aan huis dan kwalificeert dit ook als werkruimte. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een werkplaats, een ruimte voor opslag, een ruimte voor het voeren van vergaderingen en bijvoorbeeld voor het uitvoeren van behandelingen.

[/wptabcontent]

 

[wptabtitle]

 

Geldt de aftrekbeperking met betrekking tot een werkruimte in alle gevallen?

[/wptabtitle]

 

[wptabcontent]

 

Nee, heb je een werkruimte dan valt onder je ondernemingsvermogen dan zijn de kosten die daarmee gepaard gaan geheel aftrekbaar.

[/wptabcontent]

 

 

[wptabtitle]

 

Welke kosten zijn nu wel aftrekbaar als je woning tot het privévermogen behoort en je daarin een werkruimte hebt?

[/wptabtitle]

 

[wptabcontent]

 

In dit geval zijn de kosten van je werkruimte alleen aftrekbaar als de werkruimte kwalificeert als een zelfstandig onderdeel van je woning.

[/wptabcontent]

 

[wptabtitle]

 

Wanneer kun je iets als een zelfstandige onderdeel van je woning beschouwen?

[/wptabtitle]

 

[wptabcontent]

 

Je kunt een ruimte dat valt onder je eigen woning als zelfstandige onderdeel beschouwen wanneer deze ruimte zodanig is ingericht dat het duidelijk te zien is dat het bijvoorbeeld beschikt over een geheel eigen ingang. Of dat het over eigen wc of keukentje beschikt.

Je moet het zo zien, de ruimte moet zodanig te gebruiken zijn dat je helemaal geen beroep hoeft te doen op faciliteiten van je eigen woning.

Bevind jouw werkruimte zich bijvoorbeeld op zolder dan is er geen sprake van een zelfstandige eenheid. Je dient immers voor overige faciliteiten een beroep te doen op de voorzieningen die je woning je in privé biedt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een werkruimte in je woon- of slaapkamer.

[/wptabcontent]

 

 

[wptabtitle]

 

Dus als er sprake is van een zelfstandige deel van de eigen woning, dan kan ik alle kosten nu wel in aftrek brengen?

[/wptabtitle]

 

[wptabcontent]

 

Nee, helaas is dat niet zo. De kwalificatie voor aftrek heeft nog een stap. Deze stap betreft het gebruik.

[/wptabcontent]

 

 

[wptabtitle]

 

Hoe dien je de werkruimte te gebruiken om voor aftrek in aanmerking te komen?

[/wptabtitle]

 

[wptabcontent]

 

Je dient 70% van je inkomen te verdienen in of vanuit de werkruimte. Dat betekent dus dat het inkomen wat je genereert ook voor een deel buitenshuis behaald kan worden.

In die zin, ben je bijvoorbeeld webdesigner, dan zal je af en toe ook bij de klant langs moeten gaan. In dit geval neem jij je werk weer mee naar huis. Een deel van je werkzaamheden moeten hier dus uiteindelijk ook plaatsvinden in je  werkruimte.

Daarom, om in dit geval voor aftrek in aanmerking te komen dient er minimaal 30% van al deze inkomsten verdient te zijn in je werkruimte.

[/wptabcontent]

 

 

 

[wptabtitle]

 

Waar moet je op letten bij het begrip gebruik?

[/wptabtitle]

 

[wptabcontent]

 

Bij gebruik zijn er vijf onderdelen waar je op moet letten.

De eerste is werkruimte elders
De tweede is meer dan 70 % van je inkomsten in je werkruimte genieten
De derde een werkruimte thuis
De vierde is 70 % van je inkomsten in of vanuit je werkruimte genieten
De vijfde is dat je 30% van de inkomsten in je werkruimte dient te verdienen

[/wptabcontent]

 

 

[wptabtitle]

 

Hoe verhouden de onderdelen zich ten opzichte van elkaar?

[/wptabtitle]

 

[wptabcontent]

 

Werkruimte elders en meer dan 70 % van je inkomsten in je werkruimte genieten, lopen samen.

Wekruimte thuis en 70 % van je inkomsten in of vanuit je werkruimte genieten en dat je daarbij 30% van de inkomsten in je werkruimte dient te verdienen lopen op deze manier samen.

[/wptabcontent]

 

 

[wptabtitle]

 

Hoe verlopen deze verhoudingen dan nu in de praktijk voor het opgeven van aftrekbare kosten in mijn aangifte inkomstenbelasting?

[/wptabtitle]

 

[wptabcontent]

 

Heb je een werkruimte elders en verdien je meer dan 70% van je inkomsten in je werkruimte thuis dan kun je de kosten van je werkruimte thuis volledig in aftrek brengen.

Heb je alleen een werkruime thuis en je verdient minimaal 70% of meer in of vanuit je werkruimte thuis waarbij er tevens sprake van is, dat je 30% van deze inkomsten daadwerkelijk in deze werkruimte genereert, dan zijn ook hier de kosten van je werkruimte volledig in aftrek te brengen.

[/wptabcontent]

 

 

[wptabtitle]

 

Wat moet ik nu verstaan onder “IN” en “IN of VANUIT”?

[/wptabtitle]

 

[wptabcontent]

 

Onder “IN” dien je te verstaan dat je die inkomsten dus echt vanuit je werkruimte dient te verdienen.

Onder “IN of VANUIT” dien je te verstaan de inkomsten die je verdient door te werken in je werkruimte maar ook de inkomsten die je buitenshuis verdient omdat je werk nu eenmaal zo in elkaar zit.

Bij “IN of VANUIT” kun je denken aan de webdesigner die bij een klant langs gaat voor het bespreken van het aangenomen werk en daarna weer in zijn werkruimte thuis verder gaat. Vandaar dat er in dit geval dan ook de eis van die 30% wordt gesteld.

[/wptabcontent]

 

 

[wptabtitle]

 

Wat moet ik verstaan onder inkomsten?

[/wptabtitle]

 

[wptabcontent]

 

Onder inkomsten als zzp’er of ondernemer dien je te verstaan winst uit onderneming, resultaat uit overige werkzaamheden of arbeidsinkomsten.

[/wptabcontent]

[/wptabs]

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This