Het aanvraagformulier voor de VAR-verklaring is direct te verkrijgen bij de balie van de verschillende Belastingeenheden of het kan worden gedownload van de website van de Belastingdienst.

Indien je eenmaal je VAR-verklaring in bezit hebt dan dien je er niet vanuit te gaan dat de vastgestelde feiten niet meer kunnen worden herzien. Er bestaat altijd de mogelijkheid voor de Belastingdienst terug te komen op een vastgestelde VAR-verklaring indien blijkt dat er tijdens de aanvraag onjuiste gegevens zijn vermeldt.

Zijn er wel feiten en omstandigheden aanwezig die afwijken van hetgeen je in de VAR-verklaring hebt vermeldt maar je verzuimt deze te vermelden en of de Belastingdienst is er toen niet achter gekomen dan kan het gevolg hiervan zijn dat de Belastingdienst bij de behandeling hiervan toch op de hoogte komt en dus een afwijkend standpunt zal innemen van hetgeen jij voor ogen had.

Correcties doorgeven

Aan de andere kant is het ook mogelijk dat je van jouw kant uit correcties kunt doorgeven. Is het dus zo dat de situatie voor jouw is verandert vergeleken met de periode toen je de aanvraag deed, dan dien je deze wijzigingen aan de Belastingdienst door te geven. De Belastingdienst zal dan op basis van de gewijzigde gegevens opnieuw een VAR-verklaring vaststellen.

Volgen VAR-verklaring

Wanneer je eenmaal een VAR-verklaring in het bezit hebt en geen van bovenstaande situaties zijn van toepassing dan kun je ervan uitgaan dat indien de aangifte inkomstenbelasting wordt behandeld door de Belastingdienst, de Belastingdienst de feiten en omstandigheden zoals vermeldt in de VAR-verklaring zal volgen.

Opdrachtgever

Wanneer je de situatie bekijkt vanuit de opdrachtgever en jij de opdrachtgever een VAR-verklaring overhandigd waarin wordt erkend dat jij een zelfstandige ondernemer bent, dan mag deze ervan uitgaan dat er geen verplichting bestaat tot het inhouden van loonbelasting en premies.

Anders is de situatie indien de opdrachtgever voldoende redenen heeft om de juistheid van de VAR-verklaring in twijfel te trekken. In die zin dus, dat de opdrachtgever redelijkerwijs had moeten weten dat de VAR-verklaring op onjuiste gegevens is gebaseerd. In dit geval, indien de opdrachtgever jou dan toch als zelfstandig ondernemer beschouwt, dan kan naderhand alsnog loonbelasting en premie worden ingehouden.

Pin It on Pinterest

Share This