Wanneer het om het verkrijgen van informatie gaat betreffende gegevens voor de vaststelling van jouw winstaangifte dan staan er diverse mogelijkheden aan de Belastingdienst ter beschikking om deze informatie naar boven ta halen.

Een van deze mogelijkheden is dat de Belastingdienst bij banken gegevens omtrent diverse saldi van je bankrekeningen kan opvragen. Een andere mogelijkheid is dat de Belastingdienst rechtstreeks aan de bel trekt bij een inhoudingsplichtige omtrent diverse verstrekkingen die met het loon te maken hebben.

Het dus is niet zo dat jij als belastingplichtige de enige bent aan wie de Belastingdienst om gevoelige informatie kan vragen. Bovengenoemde instanties dienen te allen tijde mee te werken aan deze gegevensverstrekking indien daarom wordt gevraagd.

Grenzen informatieverstrekking

Wel is het zo dat er grenzen zijn gesteld aan deze informatieverstrekking door jou en door derden. Wanneer er om bepaalde gegevens wordt gevraagd dan dien jij als belastingplichtige alleen die gegevens te verstekken waarom er wordt gevraagd. Je hoeft dus geen bijkomende gegevens te verstrekken.

Stel dus dat je de boekhouding hebt gevoerd en de Belastingdienst vraagt daaromtrent informatie, dan dien jij alleen die informatie te verstrekken dat betrekking heeft op jouw boekhouding.

Het kan ook zo zijn dat jij je niet in een ondernemerspositie bevindt maar de Belastingdienst naar jou toe komt met de vraag of jij bepaalde informatie hebt over een ander persoon wat betreft zijn of haar aangifte inkomstenbelasting. In zo’n geval ben jij dan niet verplicht mee te werken aan het verstrekken van deze informatie.

Beroepsbeoefenaren en informatie

Ook heb je nog een categorie beroepsbeoefenaren die ook niet hoeven mee te werken aan gegevensverstrekking. In dit geval heeft deze groep recht om een beroep te doen op hun verschoningsrecht. Het gaat in dit geval dan om bijvoorbeeld een arts, een advocaat of een notaris.

Belastinginspecteur en informatie

Stel dat jij je aangifte als belastingplichtige ondernemer hebt ingediend maar naar later blijkt dat er in de ogen van de belastinginspecteur er enkele zaken niet kloppen. In zo’n geval heeft de belastinginspecteur het recht om op verder onderzoek uit te gaan om na te gaan of de opgeven informatie wel klopt.

Ook mag de belastinginspecteur los van jou, gegevens opvragen bij andere partijen die op de een of andere manier met jouw financiële positie te maken hebben. Nu is het zo dat al deze informatie die de belastinginspecteur vergaart strikt alleen voor hem is bestemd. De Belastinginspecteur mag dus niet met de gegevens gaan rondlopen en dit aan anderen kenbaar maken. Er heerst een geheimhoudingsplicht in dit geval. Hierop geldt er wel een uitzondering.

Stel dat jij het niet eens bent met het oordeel van de Belastinginspecteur over jouw winstaangifte dan mag de inspecteur in dit geval de gegevens die hij of zij heeft vergaard bij derden aanbrengen om zijn standpunt te bevestigen. Van geheimhouding is er in dit geval dan geen sprake en in dit soort situaties mag daarvan afgeweken worden.

Rechter en behandeling van jouw zaak

Je kunt ook te maken krijgen met het feit dat jouw situatie zodanig uit de hand is gelopen dat er een weg naar de rechter is geslagen. In dat geval, als je dus in beroep bent gegaan dat zal de zaak zich compleet van de buitenwereld afspelen. Gaat het om een boetezaak dan is dat niet het geval en mag het publiek hier ook kennis van komen nemen.

Overheidsinstanties en informatie

Nu is het niet zo dat alleen de belastinginspecteur over jouw financiële gegevens mag beschikken. Vaak zijn er ook nog andere overheidsinstanties die recht hebben op de informatie waarover de belastinginspecteur beschikt. In dit soort gevallen kun jij als belastingplichtige niet het standpunt innemen dat zo’n instantie niet over jouw gegevens mag beschikken vanwege inbreuk op je privacy.

Jouw standpunt wordt in dit geval overstemd door wettelijke regels die bepalen dat bepaalde overheidsinstanties deze gegevens gewoon mogen gebruiken. In dit soort gevallen kun je denken aan instanties die belast zijn met bijstand, studiefinanciering en de regelingen betreffende het uitkeren van huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag.

Maar daar blijft het niet bij. Jouw persoonlijke gegevens kunnen ook hun weg vinden naar bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie kan indien er een strafrechtelijk onderzoek naar jou is ingesteld, informatie inwinnen bij de Belastingdienst als daartoe aanleiding bestaat.

Ook dien jij rekening te houden als ondernemer met het feit indien je een aanvraag indient voor bijvoorbeeld een subsidie. Jouw financiële situatie ook wordt onderzocht waarbij er dus gegevens kunnen worden opgevraagd bij de Belastingdienst. In dit geval wordt dit onderzoek uitgevoerd door Bureau BiBob. Dit bureau heeft dezelfde handelingsbevoegdheid indien het gaat om feiten waarbij je bijvoorbeeld een vergunning aanvraagt of reageert op een aanbesteding van de overheid.

Informatie en belastingverdragen

Daarnaast is het zo dat er ook belastingverdragen met andere landen zijn afgesloten die bepalen dat indien een land bijvoorbeeld bepaalde gegevens bezit die betrekking hebben op belastingzaken, deze gegevens indien daartoe aanleiding is, mogen verstrekken.

Inzien gegevens

Aan de andere kant heb ook jij als ingezetene van Nederland het recht om gegevens in te zien die overheidsinstanties over jou bewaren. Indien jij daartoe aanleiding vindt kun je op basis van de Wet bescherming Persoonsgegevens verzoeken aan een bepaalde instantie om jouw gegevens te mogen inzien zodat jij deze kunt controleren en indien nodig, je mag verzoeken om wijzigingen.

In de lijn hiervan ligt ook het gegeven dat jij ook aan de Belastinginspecteur kunt vragen aan wie deze jou gegevens heeft verstrekt zodat jij als belanghebbende daar ook naar kunt informeren.

Klikken en informatie

Wordt er over jou geklikt door iemand dan heeft de belastinginspecteur in dit soort gevallen het recht, hoe oneerlijk dit ook klinkt, op deze informatie te reageren en er zelf een onderzoek naar te doen.

Autokenteken

Ook is het mogelijk dat de belastingdienst het recht heeft om het kenteken van jouw auto te registeren langs de weg en op basis daarvan te controleren of je wel je motorrijtuigenbelasting hebt betaald. Met deze informatie wil men verder gaan, zoals bijvoorbeeld controleren of je wel aan je belastingplicht hebt voldaan.

De Belastingdienst waaronder de belastinginspecteur kan op verschillende wijze informatie naar boven halen over jouw winstaangifte. In de meeste gevallen zal je hieraan als belastingplichtige gehoor dienen te geven. Naast de Belastingdienst kunnen ook andere instanties verzoeken om deze informatie in te zien. Ook hier zal je meestal gehoor aan dienen te geven.

Pin It on Pinterest

Share This