Als ondernemer heb je ook de mogelijkheid om je onderneming onder een huurkoopbeding over te dragen. De overdracht middels huurkoop wordt door de fiscus ook op dezelfde wijze behandeld als op de wijze indien er sprake is van een overdracht waarbij de koopsom in termijnen wordt voldaan.

Ook in geval van huurkoop wordt er gewerkt met eigendomsvoorbehoud. Wat dus wil zeggen dat indien de termijnen niet worden voldaan de verkoper weer eigenaar wordt.

Nu is het ook niet weer zo dat het op deze manier overdragen van je onderneming je het recht geeft dat er uitstel van belastingbetaling plaatsvindt. Indien je deze winst dus onbelast wilt genieten dient er de optie te bestaan dat als de tegenpartij niet in staat zal zijn de termijnen te voldoen de onderneming weer terugvalt in handen van de verkoper zodat deze de onderneming weer verder kan voortzetten.

In dit geval is het dan wel mogelijk om uitstel van het betalen van de belastingschuld te verkrijgen. Het gaat dus om de optie, de kans dat deze situatie zich kan voordoen.

Vereffening belastingschuld

Naarmate je in de toekomst de huurtermijnen ontvangt zal de belastingschuld dat is uitgesteld, steeds worden vereffend. Maar door het alleen ontvangen van de huurtermijnen zal er nog geen sprake zijn van vereffening. Er zal alleen maar vereffening plaatsvinden indien huurkooptermijnen worden ontvangen die hoger zijn dan de boekwaarde.

Gemis belastingfaciliteiten

Bij huurkoop heb je ook met een nadeel te maken en dat is dat je een belangrijke belastingfaciliteit mist. In dit geval heb je namelijk geen recht op de stakingsaftrek.

Ook zijn er nog een aantal situaties denkbaar die niet altijd goed kunnen uitvallen. Ingeval jij als verkoper in de situatie komt te zitten dat je huwelijk wordt verbroken dat dient er te worden afgerekend over het gedeelte aan termijnen wat nog openstaat. Hetzelfde geldt voor het geval indien er in jouw situatie sprak is van overlijden.

Overdracht tegen aandeel

Je hebt ook altijd de optie als ondernemer je onderneming over te dragen tegen een aandeel. Nu wordt hiermee niet bedoeld een aandeel zoals je dat gewend bent in een besloten vennootschap. Nee, hier wordt er dan mee bedoeld een aandeel in simpelweg de winst.

Is er dus sprake van het geval dat jij je onderneming overdraagt in de vorm van een aandeel in de winst dan wordt deze overdracht ook op dezelfde wijze qua uitstel van belastingheffing en het daadwerkelijke belasten van de winst behandeld zoals dat is uitgelegd bij het onderdeel dat over huurkoop ging.

Als ondernemer is het mogelijk je onderneming over te dragen op diverse manieren. Een van deze mogelijkheden is dat de overdracht geschiedt middels een huurkoopbeding of middels een aandeel in de winst. Ga je van deze faciliteiten gebruik maken dan dien je goed in de gaten te houden hoe het zit met uitstel van belastingheffing.

Pin It on Pinterest

Share This