Bij het heffen van belastingen zal de hoeveelheid informatie dat er beschikbaar is over jouw persoonlijke situatie als ondernemer een belangrijke rol spelen. Een juiste aanslag kan pas worden opgelegd indien de Belastingdienst over voldoende gegevens beschikt betreffende jouw aangifte inkomstenbelasting.

Het kenbaar maken van deze informatie is in grote mate afhankelijk van de gegevens die jij als belastingplichtige verstrekt. Maar soms is het niet anders dat ondanks dat de Belastingdienst over bepaalde feiten beschikt er toch verder gekeken dient te worden dan de feiten die jij hebt verstrekt. In zo’n geval ben je verplicht mee te werken aan het geven van de juiste informatie. Vind je het leuk of niet het zal moeten.

Privacygevoelige gegevens

Ben je van mening dat het privacygevoelige gegevens betreffen dan zal je in dit soort situaties hier weinig tegen in kunnen brengen. Wel is het zo dat de Belastingdienst hierin niet lukraak te werk mag gaan. Er zal alleen om die informatie gevraagd worden dat voor het correct vaststellen van de winstaangifte nodig is.

Ook is het zo dat de informatie die op deze manier is verkregen niet zomaar aan anderen mag worden prijsgegeven. Dit mag alleen in de situatie als ook de Belastingdienst over wettelijke toestemming beschikt.

Inlichtingen inwinnen Belastingdienst

Doet de situatie zich dus voor dat de Belastingdienst twijfels heeft over de hoogte van een opgegeven fiscale post dan mag de Belastingdienst hierover verdere inlichtingen bij jou als belastingplichtige inwinnen.

Als belastingplichtige ben je verplicht hieraan gehoor te geven en mee te werken. Let er wel op dat het alleen gaat om gegevens die jouw eigen belastingpositie aangaan zodat op basis daarvan de juiste aanslag inkomstenbelasting kan worden opgelegd.

De informatie die opgevraagd kan worden kan zeer divers van aard zijn. Je kunt denken aan gegevens omtrent je boekhouding, aantekeningen en eventuele berichtenverkeer als je bijvoorbeeld iemand om hulp hebt gevraagd om je bij te staan om de aangifte op een juiste manier in te vullen. In principe gaat het om alle informatie dat van belang is om op een juiste manier jouw aanslag te kunnen opleggen.

Waar je wel op dient te letten bij correspondentie is dat indien je bijvoorbeeld alleen belastingadvies hebt ingewonnen dit soort onderwerpen niet ter inzage hoeven te worden gegeven. Ook van belang is dat je nooit de originele stukken dient op te sturen tenzij daar uitdrukkelijk om wordt gevraagd. Maak in alle gevallen kopieën en stuur deze op of neem deze mee, afhankelijk van hoe de Belastingdienst dit wenst.

Manieren inwinnen informatie Belastingdienst

Het inwinnen van informatie door de Belastingdienst kan op verschillende manieren plaatsvinden. De Belastingdienst kan erom verzoeken dat jij de gevraagde informatie naar hen opstuurt. Maar het kan ook zo zijn dat de Belastingdienst verzoekt dat je persoonlijk bij een eenheid van de Belastingdienst op bezoek dient te komen.

Ben je niet in staat jouw belastingzaak op een juist fiscaaltechnische manier naar voren te brengen dan heb je altijd nog de mogelijkheid je in deze situatie te laten bijstaan door een deskundige. Deze deskundige kan ook namens jou het woord voeren waarbij jij dus niet aanwezig hoeft te zijn. Indien de fiscus jou persoonlijk wil spreken dan heeft de Belastingdienst daar recht toe en dien je hier absoluut gehoor aan te geven waarbij je dan dus ook in persoon aanwezig dient te zijn.

Grenzen behandeling belastingzaken

Wel zit er een grens aan deze mogelijkheden die de Belastingdienst ter beschikking staan. Het is namelijk zo dat indien bijvoorbeeld jouw belastingzaak is aangebracht bij de Belastingrechter de Belastingdienst in dat geval de bovengenoemde bevoegdheden verliest. In dat geval ben je dan niet verplicht gevraagde informatie te verstrekken.

Wordt dit toch gedaan dan kan het zo zijn dat deze bewijsvergaring als onrechtmatig wordt beschouwd wat dus inhoudt dat het niet meetelt bij het vaststellen van jouw zaak. De belastingrechter zal in dit geval namelijk zijn eigen inlichtingenprocedure instellen. In dat geval kan er ook om dezelfde informatie worden verzocht zoals dat hierboven is beschreven, dus relevante stukken, inzage boekhouding en eventuele correspondentie.

Inbreuk van privacy

Het is nooit zo dat je bijvoorbeeld tegenover de fiscus een beroep kunt doen op inbreuk van privacy als het gaat om gegevensvergaring betreffende jouw aangifte inkomstenbelasting. Je zult altijd moeten meewerken en dat geldt dus ook ten aanzien van je boekhouding. Deze informatie kan de Belastingdienst bij jou werven maar ook bij een derde die bijvoorbeeld de boekhouding voor jou verzorgt.

Wanneer je namelijk een onderneming drijft of een beroep uitoefent waarbij sprake is van winst uit onderneming dan ben je verplicht een administratie te voeren. Maar daar blijft het niet bij. Stel je bijvoorbeeld vermogensbestanddelen ter beschikking dan dien je ook een administratie te voeren en hetzelfde geldt voor het feit indien je werknemers in dienst hebt waarvoor er dus inhoudingsplicht bestaat.

Naast de administratieplicht geldt in al deze gevallen ook de eis dat je alle stukken dient te bewaren, dit wordt ook wel de bewaarplicht genoemd.

Omkering en verzwaring van bewijslast

Voldoe je niet aan administratie- en bewaarplicht dan krijg je te maken met omkering en verzwaring van bewijslast.

Verzwaring van bewijslast houdt in dat het dan niet meer mogelijk is op een standaard manier inlichtingen te verschaffen, dus bijvoorbeeld een simpel antwoord op een vraag hoe het met een bepaalde post is gesteld. In dit geval zal je het met voldoende motivering dienen uit te leggen waarom het nu precies zo is.

Van belang bij deze omkering en verzwaring van bewijslast is, dat jij als belastingplichtige er bewust weet van hebt dat indien jij een bepaalde handeling pleegt je weet dat je daardoor ook minder belasting zult betalen, je bent je er dus bewust van. Het is geen vereiste dat opzet in het spel moet vaststaan.

Bij het claimen van een aftrekpost zal je hiermee niet te maken krijgen om dat hiervoor sowieso is vereist dat jij als belastingplichtige dient te bewijzen dat je daarop recht hebt.

Bij het vaststellen van je aanslag inkomstenbelasting als ondernemer dien jij je eraan te houden dat je als belastingplichtige de aangifte naar waarheid dien in te vullen. Doe je dit niet of ontstaat er twijfel bij de fiscus dan krijg je te maken inlichtingenverstrekking waar je gehoor aan dient te geven.

Pin It on Pinterest

Share This