Indien je als belastingplichtige je inkomen verdient middels het drijven van een onderneming dan ben je verplicht een winstaangifte in te dienen. Door de Belastingdienst wordt je dan gekwalificeerd als een belastingplichtige die winst uit onderneming geniet.

Geniet je winst uit onderneming dan ben je tevens verplicht een administratie bij te houden. De winstaangifte dien je elektronisch te verzenden naar de Belastingdienst. In uitzonderlijke gevallen mag er hiervan worden afgeweken.

Participatie

Soms bestaan er ook belastingplichtigen die niet onder het begrip ondernemer vallen maar toch hun inkomen genieten middels het behalen van winst uit onderneming. Ook deze “niet-ondernemers” worden als administratieplichtigen beschouwd en zijn dus verplicht hun aangifte elektronisch in te dienen. Een voorbeeld hiervan is de participant in een commanditaire vennootschap.

Freelancebasis

Verricht je diensten op freelancebasis of ben je bijvoorbeeld schrijver dan vallen de inkomsten die je hiermee verdient niet onder winst uit onderneming. De inkomsten vallen dan onder het begrip resultaat uit overige werkzaamheden. Het voordeel hiervan is dat je dan vrijgesteld bent van het doen van de verplichte elektronische winstaangifte.

Vrijstelling winstaangifte

Naast bovengenoemde personen zijn er meerdere resultaatgenieters die vrijgesteld zijn van het doen van de winstaangifte.

Stel je onroerend goed ter beschikking aan een onderneming dan vallen de verdiensten hieruit niet onder winst uit onderneming.

Stel je vermogen ter beschikking aan een onderneming van een persoon met wie je verbonden bent dan geldt ook weer hetzelfde.

Heb je een aanmerkelijk belang in een vennootschap of een met jouw verbonden persoon met aanmerkelijk belang dan is het verhaal ook weer hetzelfde.

Heb je een echtgenoot en deze helpt je mee in jouw onderneming, dus hij of zij drijft niet zelf een onderneming, dan hoeft je partner ook geen elektronische aangifte te doen.

Woon je in het buitenland en kwalificeer je als buitenlands belastingplichtige dan geldt de verplichte elektronische aangifte ook niet voor jou.

Ontheffing elektronische winstaangifte

Soms kan het zo zijn dat ondanks dat je kwalificeert als belastingplichtige die winst uit onderneming geniet je toch geen verplichte elektronische aangifte hoeft te doen. In dit geval mag je de aangifte op papier invullen en indienen. Vereiste is wel dat je hiervoor een ontheffing in bezit dient te hebben.

Wanneer je in aanmerking wilt komen voor een ontheffing tot het doen van de elektronische winstaangifte dan dien je hiervoor een schriftelijk verzoek in te dienen bij de Belastingdienst. De uitspraak die de Belasting doet op jouw verzoek is een voor bezwaar vatbare beschikking. Ben je het dus niet eens met de beslissing dan heb je de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen.

Echt soepel in het afgeven van een ontheffing is de Belastingdienst niet. Dus denk niet dat dit zo in orde komt. Een reden om ontheffing te geven zou kunnen zijn dat je helemaal geen beschikking hebt over een computer. Maar dit is slechts een indicatie. Uiteindelijk hanteert de Belastingdienst eigen criteria. Je kunt de aanvraag voor ontheffing in gang brengen door te bellen met de Belastingtelefoon op telefoonnummer: 0800-0543

Is het je gelukt om een ontheffing te krijgen dan zal de Belastingdienst je een papieren winstaangifte uitreiken. Deze dien je dan in te vullen en op te sturen. De ontheffing heeft een geldigheidsduur van 1 jaar.

Ga er ook niet vanuit dat indien je zonder ontheffing een papieren winstaangifte indient dit in orde zal zijn. Je loopt de kans dat de Belastingdienst je een boete zal opleggen met als redenen dat je de vereiste winstaangifte niet hebt gedaan.

Voorblad

Wordt je beschouwt als ondernemer dan zal je automatisch tegen het begin van het jaar een bericht ontvangen van de Belastingdienst waarin je wordt verzocht de winstaangifte te doen. Op het voorblad van het verzoek tot het doen van de winstaangifte staan er enkele belangrijke gegevens. Je naam, adresgegevens en burgerservicenummer staan erop vermeld, maar nog belangrijker is de datum. De datum geeft aan voor welk tijdstip de aangifte ingediend moet zijn. Let hier goed op.

Aangifte doen

Voor het doen van de elektronische aangifte heb je een aantal mogelijkheden.

Je kunt de aangifte doen middels eigen aangiftesoftware zoals Kluwer aangifteprogramma of Elsevier Bas Programma.

Of je kunt de aangifte invullen middels het programma van de Belastingdienst zelf. Hiervoor dien je op de website van de Belastingdienst in te loggen waarna je de winstaangifte kunt kiezen en invullen. De inloggegevens ontvang je van de Belastingdienst. Hier hoef je niet om te verzoeken. Ben je ondernemer dan krijg je dit automatisch toegestuurd.

Wanneer je de aangifte via internet indient dan zijn eventuele vertragingen en storingen voor jou risico. Wacht dus niet af tot de laatste dag voor het indienen van de aangifte. Doe dit ruim van te voren.

Mocht je er niets voor voelen om de winstaangifte zelf in te vullen dan heb je altijd de mogelijkheid de aangifte te laten verzorgen door een belastingadviseur of een accountantskantoor.

Jaarcijfers

Wanneer je bezig bent met het doen van de winstaangifte dan vormt daarin een vast onderdeel de mogelijkheid je jaarcijfers in te voeren. De invoer van de jaarcijfers is onderverdeeld in verschillende rubrieken. Per rubriek heb je naast de standaardvoorziening voor het invoeren van de cijfers ook de mogelijkheid je invoer te onderbouwen middels een toelichting of een specificatie. Het invullen van het onderdeel jaarstukken is verplicht.

Jaarstukken

In het onderdeel jaarstukken kun je de volgende vragen verwachten.

Er wordt gevraagd naar de gegevens van je onderneming. Naast standaardgegevens zijn enkele vragen zodanig geformuleerd dat deze de Belastingdienst een inzicht geven hoe de aangifte verder te behandelen.

Het invullen van de rubrieken verlies- en winstrekening en de balans volgens de opgestelde jaarrekening. Bij sommige onderdelen dien je verdere specificaties te geven.

Een eventuele opgaaf van schadeloosstellingen

Een eventuele opgaaf van de herinvesteringsreserve

Een eventuele opgaaf van investeringsregelingen en samenwerkingsverbanden

Een eventuele opgaaf van medegerechtigheid

Een eventuele opgaaf van de tonnageregeling

Een specificatie van onttrekkingen en stortingen die betrekking hebben op het ondernemingsvermogen

Een eventuele opgaaf van voorkoming dubbele belasting voor het geval je een onderneming drijft in het buitenland.

Tot slot heb je ook de mogelijkheid om in de elektronische aangifte aan te geven dat je een expliciete uitspraak van de Belastingdienst wenst omtrent een eigen standpunt in de aangifte. Hier kun je dan denken aan het feit dat je bijvoorbeeld een regel op een andere manier toepast dan hetgeen fiscaal gebruikelijk is. Is dit dus het geval, beantwoord de vraag dan met ‘ja’. Wanneer de Belastingdienst de aangifte in behandeling neemt dan zal jouw standpunt meegenomen worden bij de beoordeling.

Drijf je een onderneming dan ben je verplicht een elektronische winstaangifte in te dienen. In sommige gevallen is het mogelijk hiervoor ontheffing te krijgen. Bij het indienen van de elektronische winstaangifte dien je niet te vergeten dat het invullen van de jaarcijfers hiervan een vast onderdeel vormt.

Pin It on Pinterest

Share This